VNSK
Immeln maj 2014

2016-07-07

SumSim 2016 i Linköping

Under 5 dagar samlades Sveriges bästa simmare i åldrarna 14-17 i Linköping för att göra upp om ungdomsmästerskapsmedaljerna i lång bana 2016. Vellinge hade i år med sig 7 simmare vilket är mer än på väldigt länge. Första kvällen simmade Ida, Matilda, Frida och Ebba frisimslagkapp över 4x200m. Det gjorde tjejerna med den äran och slutade på en 14:e plats.

På torsdagen simmade Johannes 400m som oturligt slutade precis utanför finalen (4 tiondelar) med en 9:e plats i försöket. Sedan var det Matildas tur att ta över den oturen och med en nionde plats på 100m frisim var hon 5 ynka hundradelar från en finalplats. Sist ut i förmiddagens försökstävlingar var Emma som var en bit från final men simmade in på ett rejält pers.

På fredagen var det sedan dags för Ida att simma 400 m vilket hon gjorde med den äran. Efter det så kasserade Johannes in sin första finalplats genom att komma 7:a i försöken på 100 m frisim. Han fortsatte sedan av bara farten att ta sig till final på 200 medley med 4:e tid innan det var dags för Matilda att avsluta VNSKs bassänginsatser under fredagens förmiddagspass. Tyvärr gick dräkten sönder men med Robbans hjälp och en något uppskjuten start fick hon i alla fall simma loppet som slutade med en 13:e plats.

​Matilda på väg till starten efter sent dräktbyte

​Stilstudie i fjäril

Under fredagens finalpass inledde Johannes med att ta en fin tredjeplats på 100m frisim. På 200m medley tröt orken en smula och han slutade på en åttonde plats. Därefter var det dags för vårt medleylag flickor 17 år och yngre att ta plats på simscenen. Emma, Kajsa, Matilda och Ida gjorde ett mycket fint lopp och slutade på plats 17 av 30 startande lag. På kvällen passade VNSK-supportrar på plats att fira första medaljen på restaurang Gula Huset där för övrigt våra simmare åt mycket goda luncher och middagar under hela tävlingen.

​Medleytjejerna

​Johannes tar emot pris för 100m frisim

​Armar uppåt sträck för Emma som simmar medleylagkapp

​Glada pallbesökare

​Kajsa trycker på i medleybröstsimmet

På lördagens förmiddagspass var Johannes först ut med att simma till sig en finalplats på 100m fjäril (torsdagsoflytet hade bytts till lördagsflyt då han klarade detta med en marginal av 2 hundradelar:-). Näste kvinna till rakning var Emma som med en tredjeplats i försöken kvalade in till sin första SumSim-final. Innan passets slut, som var tävlingarnas blötaste, hade Johannes hunnit med att bli 13:e simmare på 200m ryggsim.

​Välfylld läktare

Lördagens finalpass inledde med att Johannes hoppade upp en placering från förmiddagens försök och slutade på en fin 7:e plats på 100m fjäril. Därefter var det dags för Emma att simma final på 100m ryggsim. Efter 50m låg hon 6:a men en stark avslutning gjorde att VNSKs guldtorka på långbana (Johannes vann 2 st på kortbana i vintras) tog slut. När det skedde senast är inte helt klarlagt men 2008 vann i alla fall Linnea Olsson guld på 200m frisim för VNSK.

​Johannes startar i 100m fjäril

Målgång på 100m ryggsim

Glädje på pallen

På väg mot pallen

Segerglädje

Överst på pallen

Söndagens försökspass inleddes med en gren 100m fjäril där Vellinge hade 3 simmare kvalificerad. Först gjorde Ida och Emma helt ok lopp innan Matilda gjorde ett jättefint försökslopp och gick till final som 3:e tjej. Därefter ville Johannes inte vara sämre och fixade även han en finalplats på 100m rygg med en 6:e tid. Med det så var försökspassen avslutade och VNSKs finalfacit blev 6 finalplatser på 15 starter (3 lagkapper som ju simmas som direktfinaler).

Fjärilsstart för Emma

Glada insimsminer

Ida får luft under vingarna

Matilda dyker i igen

​Matilda forsar fram mot fjärilsfinal

Så var det dags för det sista passet för årets SumSIm och där visade Matilda att gammal är äldst och i sin sista individuella SumSimstart simmade hon till sig sin första SumSimmedalj genom att simma in på en fin silverplats. Johannes ville inte vara sämre utan han slog till med en ny bronsmedalj med mersmak då han hade guldläge med 20 meter kvar men tyvärr inte orkade ända in i kaklet. Sist ut i vattnet var tjejerna som simmade lagkapp på 100m frisim. Frida, Matilda, Ida och Emma slog till med en 13.e plats, vann sitt heat och hade bara en halvsekund ner till en 10:e plats. Sammantaget var detta ett mycket bra Sumsim och med fyra medaljer fördelat på tre olika simmare så var detta kanske första gången man hade tre olika individuella medaljörer i VNSKs historia (historiken är en smula bristfällig vilket gör att man som SumSImskribent kan påstå en hel del:-)